Головна Новини Регіони Одеса Франція виступила проти перейменування села на Одещині: яку назву пропонували
commentss НОВИНИ Всі новини

Франція виступила проти перейменування села на Одещині: яку назву пропонували

19 вересня, народні депутати проголосували “за” перейменування 26 населених пунктів Одеської області

сьогодні, 13:44
Поділіться публікацією:

Село Надеждівка, розташоване в Арцизькій громаді, не отримає нову назву — Шампань. З постанови про перейменування населений пункт було виключено після втручання посольства Франції. Про це повідомляє "Бессарабія.Inform".

Франція виступила проти перейменування села на Одещині: яку назву пропонували

Село Надеждівка. Фото з відкритих джерел

Французькі дипломати надіслали листа до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням не підтримувати зміну назви, оскільки відповідно до статті 208 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, географічне зазначення "Champagne" і його українська транскрипція "Шампань" підлягають захисту з 1 січня 2026 року. Тому надання такої назви українському селу суперечило б міжнародним зобов'язанням України.

Оскільки йдеться про важливу для нас проблематику, у такому випадку, вже у 2026 році, ми будемо змушені порушити питання про нову зміну назви цього населеного пункту. Тому, з метою сприяти повній імплементації Угоди про асоціацію, яка поєднує нас, та запобігти ускладненням прийдешнім переговорам про вступ, ми були би вдячні Вам за утримання від винесення на розгляд зазначеного клопотання про зміну назви населеного пункту Надеждівка, – йдеться в листі.

Франція виступила проти перейменування села на Одещині: яку назву пропонували - фото 2

Варто зазначити, що парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ще в березні схвалив перейменування Надеждівки на Шампань. Ця нова назва була пов'язана з діяльністю зареєстрованої у селі фірми "Шампань Україна", яка займається вирощуванням винограду та інших сільськогосподарських культур.

Декомунізація на Одещині

Верховна Рада України прийняла постанову, що стосується перейменування ряду населених пунктів та районів. За це проголосувало 281 народний депутат. На Одещині відбулося перейменування 26 населених пунктів. Повний перелік перейменувань дивіться за посиланням

Нагадаємо, історичний монумент, який десятиліттями стояв на одному з найвідоміших бульварів Одеси, незабаром зникне. Як повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер, розпочато процес демонтажу пам'ятника Олександру Пушкіну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини