Головна Новини Регіони Одеса "Потрібно поставити крапку": пам'ятник Пушкіну в Одесі буде знесено
commentss НОВИНИ Всі новини

"Потрібно поставити крапку": пам'ятник Пушкіну в Одесі буде знесено

Ідея демонтажу пам'ятника зародилася серед місцевих активістів та жителів ще до початку повномасштабного вторгнення

сьогодні, 12:00
Поділіться публікацією:

Історичний монумент, який десятиліттями стояв на одному з найвідоміших бульварів Одеси, незабаром зникне. Як повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер, розпочато процес демонтажу пам'ятника Олександру Пушкіну.

"Потрібно поставити крапку": пам'ятник Пушкіну в Одесі буде знесено

Пам'ятник Пушкіну в Одесі Фото з відкритих джерел

Це рішення стало підсумком тривалих суспільних дебатів та звернень громадськості. Ідея знесення пам'ятника постала ще до повномасштабного вторгнення Росії, однак реалізація цього кроку була відкладена. З початком війни питання декомунізації та деколонізації набуло особливої гостроти, а вимога демонтувати пам'ятники російським діячам, зокрема Пушкіну, стала ще більш актуальною.

Він (пам’ятник – ред.) також в розпорядженні, є підпис щодо його зносу. Сьогодні розійшлися всі листи, щодо зносу таких пам'ятників. Я думаю на цьому потрібно поставити крапку, — заявив Олег Кіпер.

Варто зазначити, що саме в Одесі поет написав значну частину свого роману "Євгеній Онєгін". Проте, зважаючи на історичний контекст та сучасні реалії, місцева влада вирішила, що пам'ятник Пушкіну більше не відповідає цінностям українського суспільства.


Нагадаємо, у листопаді 2023 року Кабінет Міністрів виключив пам'ятник Пушкіну з державного реєстру, що надало можливість місцевій владі його демонтувати. Однак історико-топонімічна комісія Одеси все ще рекомендує залишити пам'ятник на його місці.

Також “Коментарі” писали, що міський голова Одеси Геннадій Труханов відреагував на дискусії щодо знесення постаментів генералу Михайлу Воронцову та російському письменнику Олександру Пушкіну. За словами мера Одеси, пам’ятники цим російським діячам потрібні місту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини