Головна Новини Регіони Одеса В Одесі вирішують долю пам'ятників: 7 із них мають статус культурної спадщини
commentss НОВИНИ Всі новини

В Одесі вирішують долю пам'ятників: 7 із них мають статус культурної спадщини

Загалом в Одесі планують демонтувати 19 пам'ятників

26 вересня 2024, 16:21
Поділіться публікацією:








В Одесі розглядають питання знесення та перенесення пам'ятників, серед яких 7 мають статус пам'яток культурної спадщини. Це обговорення відбулося відповідно до розпорядження голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера від 26 липня 2024 року №695/А-2024. Про це повідомляє Одеська міська рада.

В Одесі вирішують долю пам'ятників: 7 із них мають статус культурної спадщини

Пам'ятник Пушкіну в Одесі Фото: Борис Мавлютов

На його виконання Виконавчий комітет Одеської міської ради призначив Управління капітального будівництва відповідальним за проєктування демонтажу або перенесення пам'ятників із публічного простору міста.

Виконуючий обов'язки міського голови Олександр Філатов зазначив, що звернення щодо перегляду цього розпорядження було відхилено, а зобов'язання щодо його виконання залишилися в силі.

Лист-звернення міського голови щодо перегляду зазначеного розпорядження було відхилено. Крім того, до Одеської міської ради надійшов лист голови Одеської обласної військової адміністрації про негайне виконання цього розпорядження. Тому маємо в цивілізований спосіб розпочати ці роботи, – сказав в.о. Одеського міського голови Олександр Філатов. 


Для здійснення демонтажу та перенесення пам'яток необхідно підготувати значний обсяг документів, включаючи наукову та технічну документацію, яка буде передана до органів охорони культурної спадщини вищого рівня. Це стосується як об'єктів культурної спадщини, так і пам'ятників, що не мають такого статусу.

Окремо потрібно узгодити ці роботи з Міністерством культури та стратегічних комунікацій України, зокрема у контексті дотримання вимог Закону "Про охорону культурної спадщини" та міжнародних конвенцій ЮНЕСКО, адже історичний центр Одеси належить до об'єктів всесвітньої спадщини.

Після завершення необхідних обстежень та погоджень, буде складено проєктну документацію, визначено потребу у фінансуванні з міського бюджету та розроблено графік демонтажу та перенесення пам'ятників.


Декомунізація на Одещині

Верховна Рада України прийняла постанову, що стосується перейменування ряду населених пунктів та районів. За це проголосувало 281 народний депутат. На Одещині відбулося перейменування 26 населених пунктів. Повний перелік перейменувань дивіться за посиланням

Нагадаємо, історичний монумент, який десятиліттями стояв на одному з найвідоміших бульварів Одеси, незабаром зникне. Як повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер, розпочато процес демонтажу пам'ятника Олександру Пушкіну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини