Головна Новини Регіони Одеса Одещина серед лідерів: статистика порушень мовного законодавства в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Одещина серед лідерів: статистика порушень мовного законодавства в Україні

Одещина виявилася на третьому місці за кількістю порушень мовного закону в Україні

сьогодні, 15:23
Поділіться публікацією:

Одещина виявилася серед трьох областей України з найбільшою кількістю порушень мовного законодавства. Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зафіксував численні випадки ігнорування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення. Загалом з початку року надійшло 235 звернень. 

Одещина серед лідерів: статистика порушень мовного законодавства в Україні

Фото з відкритих джерел

За даними Секретаріату Уповноваженого, з початку 2024 року зафіксовано 235 звернень (14% від загальної кількості) щодо порушення статті 28 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, що регламентує використання української мови у сфері публічних оголошень та вивісок. Зокрема, найвищий рівень порушень зафіксовано в Києві (89 звернень), Одеській (75) та Харківській областях (18).

Станом на 15 жовтня 2024 року Уповноважений із захисту державної мови видав 20 попереджень і наклав 18 штрафів за порушення цієї статті. Тарас Кремінь зазначив, що більшість порушень стосується туристичних фірм, агентств нерухомості, аптек та стоматологічних кабінетів, де деякі підприємці свідомо ігнорують вимоги мовного законодавства.

Уповноважений наголосив на важливості дотримання мовних норм місцевими органами влади та закликав керівництво Києва, Одеси та Харкова перевірити вивіски та зовнішню рекламу, яка не відповідає мовним стандартам.

“Захист мови — це спільна справа, і ми закликаємо громадян повідомляти про всі порушення,” — підкреслив Кремінь.

Нагадаємо, що з 16 липня 2022 року набрали чинності нові статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких за порушення вимог закону про державну мову у мережі інтернет передбачено штрафи від 3400 до 5100 грн за перше порушення, а за повторне — від 8500 до 11900 грн.

Повідомити про порушення мовного закону можна через офіційний сайт, електронну пошту ([email protected]) або поштову адресу в Києві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини