Вимагав 60 тисяч доларів США: одесит видавав себе за працівника ДБР

Підозрюваним виявився колишній правоохоронець

Державне бюро розслідувань викрило колишнього правоохоронця з Одеси, який видавав себе за працівника ДБР та намагався виманити у місцевого жителя 60 тисяч доларів США. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

У вересні 2024 року зловмисник, вирішивши "заробити", почав вимагати в одесита значну суму, стверджуючи, що той нібито заборгував іншому його знайомому. Для реалізації свого плану він залучив спільника та представився працівником ДБР.

Протягом місяця вимагальник погрожував жертві, психологічно тиснув і навіть організував стеження за його родиною. Фігуранти публікували у соціальних мережах провокативні фото членів сім’ї потерпілого та надсилали йому матеріали про те, як за ними стежать. Побоюючись за безпеку родини, потерпілий погодився передати гроші.

11 жовтня 2024 року під час отримання першої частини суми — 25 тисяч доларів — зловмисника та його спільника затримали.

Колишньому правоохоронцю та його спільнику оголошено підозру у вимаганні (ч. 4 ст. 189 КК України). Суд обрав їм запобіжний захід — тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Слідство перевіряє, чи причетний підозрюваний до інших подібних злочинів, а також з’ясувалося, що він уже під слідством за звинуваченням у хабарництві та псуванні майна.


Нагадаємо, працівники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах. Син посадовці обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області. Правоохоронці у межах розпочатого кримінального провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби, провели низку обшуків у службових кабінетах та за місцем проживання посадовців.