В Одесі підвищено компенсацію за електрогенератори для ОСББ та ЖБК

Генератори мають бути придбані в період воєнного стану

18 серпня 2024 року на сесії Одеської міської ради було ухвалено ряд важливих рішень, серед яких значним є збільшення суми часткової компенсації для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) на закупівлю електрогенераторів та альтернативних джерел енергії. Про це повідомляє Одеська міська рада.

Нововведенням стало підвищення компенсації до 70% вартості електрогенератора, але не більше 200 тисяч гривень. Раніше максимальна сума компенсації не перевищувала 100 тисяч гривень.

Ця зміна є частиною Міської цільової програми цивільного захисту на 2022-2026 роки, яка передбачає підтримку багатоквартирних будинків з трьома і більше поверхами.

Основні моменти програми:

  • Компенсація доступна для багатоквартирних будинків з трьома або більше поверхами, що управляються ОСББ або ЖБК.

  • Розмір компенсації становить 70% від вартості генератора, але не перевищує 200 тисяч гривень.

  • Генератори мають бути придбані в період воєнного стану.

  • Оплата за генератори повинна здійснюватися через банківські установи.

  • Для будинків з індивідуальними тепловими пунктами, водяними насосами або ліфтами потрібна потужність генератора від 5 кВт; для інших будинків — від 3 кВт.

  • Подання неповного пакета документів заважає отриманню компенсації.

Щоб отримати компенсацію, необхідно подати до комісії комплект документів, включаючи заяву, платіжні документи, технічні характеристики генератора, витяг з Єдиного державного реєстру, а також документ, що підтверджує повноваження на управління спільним майном. Комісія формує реєстр відповідних учасників і протягом 10 робочих днів надсилає протокол до районної адміністрації для подальшого оформлення розпорядження про виплату компенсації.

Нагадаємо, глава української держави Володимир Зеленський підписав закони, які передбачають скасування ПДВ та мита на ввезення енергообладнання. На картках законопроєктів №11258 та №11259, ухвалених українським парламентом 16 липня, зазначено, що вони повернуті з підписом глави Української держави 26 липня. Народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк у своєму телеграм-каналі уточнив, що у підписаних законах є поправки щодо звільнення від мит та ПДВ на ввезення в Україну обладнання для енергетики: електрогенераторного обладнання; обладнання для вітро- та сонячної генерації; акумуляторів (крім акумуляторів малої потужності).