"Шлях за кордон": на Одещині затримали організаторів схеми переправлення військовозобов'язаних

Організатори схеми можуть опинитися у місцях позбавлення волі на строк до девʼяти років

Поліцейські Одещини викрили двох жителів Роздільнянського району, які за 7000 доларів організовували незаконне переправлення військовозобов'язаних чоловіків через державний кордон. Затримані наразі перебувають під слідством і їм загрожує до дев'яти років позбавлення волі. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Правоохоронці встановили, що 37-річний та 61-річний мешканці Роздільнянського району разом з невстановленими поки спільниками переховували чоловіків, які підлягають мобілізації, у прикордонних населених пунктах. Ділки використовували власні автомобілі для перевезення "клієнтів" ближче до кордону, після чого допомагали їм перетнути його в обхід офіційних пунктів пропуску.

Слідчі задокументували реалізацію схеми наприкінці вересня, коли зловмисники намагалися переправити чотирьох осіб. Одного з підозрюваних затримали при спробі доставити чоловіків до кордону, а іншого — вдома. Під час обшуків вилучили частину грошей, телефони із доказами їхньої діяльності, а також автівки.

Зібравши достатню кількість доказів, ми повідомили зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України, а саме у сприянні в незаконному переправленні осіб через державний кордон України наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненому щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів. Згідно з чинним законодавством, чоловікам загрожує до дев’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна, – повідомила начальниця слідчого відділення територіального підрозділу поліції Валентина Істоміна.

Суд обрав для підозрюваних запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, а слідчі працюють над встановленням усіх причетних до злочинної діяльності.

Нагадаємо, поліція Донецької області викрила схему нелегального перетину кордону, затримавши організатора. За суму в 6-7 тисяч доларів, чоловік пропонував військовозобов’язаним покинути країну. Він обіцяв допомогти обійти пункти пропуску та переправити їх через кордон до Угорщини.

Крім того, на кордоні з Польщею зафіксовано три інциденти, що свідчать про можливі протиправні дії, пов’язані з укладанням шлюбів без реальних намірів створення сім’ї. У першому випадку 28-річний мешканець Рівненщини уклав шлюб зі своєю 40-річною тещею, яка є особою з інвалідністю I групи. Про інші два випадки – читайте за посиланням.