Поліція Одеси зупинила продаж персональних даних 100 тисяч громадян

Під час обшуку у квартирі підозрюваного вилучено ноутбук із базою даних громадян

23-річний мешканець Березівки намагався продати особисті дані 100 тисяч людей, але правоохоронці зупинили його незаконну діяльність. Матеріали справи вже передані до суду, і йому загрожує до п'яти років позбавлення волі. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.

Оперативні дії провели кіберполіція Одещини та слідчі обласного управління Нацполіції за підтримки прокуратури. Розслідування встановило, що чоловік разом зі спільниками займався продажем особистих даних, таких як імена, прізвища, номери телефонів клієнтів одного з приватних підприємств.

Зловмисник розмістив оголошення про продаж бази даних на кількох онлайн-платформах. Перший покупець вирішив провести "тестову" угоду, після чого продавець передав йому інформацію про 50 людей в обмін на оплату, яка надійшла на банківську картку.

Під час обшуку у квартирі підозрюваного вилучено ноутбук із базою даних 100 тисяч громадян, мобільний телефон із доказами його протиправної діяльності та інші важливі речові докази.

Слідчий Олександр Кожухов зазначив, що ці дані могли стати в пригоді шахраям або підприємцям, які займаються просуванням бізнесу. Чоловіка звинувачують у незаконному збуті інформації з обмеженим доступом. Його дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 361-2 КК України, що передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Суд обрав запобіжний захід у вигляді застави в сумі 60 560 гривень, яку підозрюваний уже вніс. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Нагадаємо, організація The Mozilla Foundation проаналізувала 11 чат-ботів зі штучним інтелектом, які під прикриттям романтики показують небезпечну реальність. Виявилось, що вони не заслуговують довіри та належать до найгіршої категорії продуктів щодо збереження конфіденційності.