Наживалися на безпеці дітей: у Київській області встановили неякісні укриття

Укриття для навчальних закладів не відповідають нормативним вимогам, а контрольні випробування взагалі не проводили

У Київській області викрили розтрату коштів під час облаштування укриттів для навчальних закладах. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Бюро економічної безпеки.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні детективи проводять за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України щодо привласнення коштів на укриттях для навчальних закладів.

За даними слідства, грубі порушення чинного законодавства викрили під час під час проведення закупівель швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту для навчальних закладів. У 2023-2024 роках службовці компаній з виготовлення укриттів змовилися з посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування та змонтували укриття, які не відповідають вимогам ДБН В.2.2-5:2023 “Це підтверджується висновками судової будівельно-технічної та економічної експертиз, проведеними державними експертними установами”, - зазначили в БЕБ.

Перевірка укриттів підтвердила невідповідність споруд встановленим нормам. Внаслідок поставки матеріалів невідповідної якості було привласнено бюджетних коштів на суму 379 млн грн.

“По відповідним об'єктам лише у Київській області сума вже встановлених збитків становить понад 20 млн грн, де замовником виступали органи місцевого самоврядування”, - повідомили в бюро.

До того ж по укриттях цивільного захисту не проводились контрольні випробування, а існуючі висновки однієї з експертних установ ґрунтуються виключно на теоретичних дослідженнях. Крім того, в тендерній документації зазначені норми ДБН, що на дату укладання договорів були не чинними.

Детективи провели обшуки у приміщеннях компанії та вилучили документацію по вже виконаним контрактам щодо постачання укриттів цивільного захисту в адресу закладів освіти, що є предметом досудового розслідування.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про порушення під час ремонту школи в Сумській області.