Готель “Україна” у центрі Києва продали за 2,5 млрд грн: що відомо про нового власника

Що відомо про компанію “Ола Файн” та її бенефіціара

У середу, 18 вересня, на онлайн-торгах продали Державне підприємство “Готель “Україна”. Аукціон провели в межах великої приватизації. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства економіки України.

Готель, розташований на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві, продали за 2,5 млрд грн. Ця сума у 2,4 раза більше від стартової. На торги “прийшли” три компанії. Переможцем визнали ТОВ “Ола Файн” Максима Кріппи. Заявки на аукціон з продажу готелю "Україна” подавали ТОВ “Аларіт-Пром-” Сергія Сподіна і ТОВ “Житомирський Меблевий Комбінат” Вадима Григорʼєва.

Стартову вартість лота визначили у сумі 1,05 млрд грн (без ПДВ). Після підписання договору з покупцем 2,51 млрд грн надійдуть до державного бюджету України. При цьому покупець має зберегти основний вид діяльності підприємства, сплатити борги із заробітної плати та перед бюджетом, а також погасити прострочену кредиторську заборгованість.

За даними YouControl основною діяльністю “Ола Файн” визначено надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Бенефіціар компанії – Максим Кріппа. “Готель Україна” – це не перше придбання Максима Кріппи. У 2020 році він купив готель “Дніпро” на вул. Хрещатик у Києві у Фонду держмайна України, у 2023 році – заміський комплекс із віллою, кількома гостьовими будиночками, спа-центром, рестораном і готелем на території в Конча-Заспі у Фонду гарантування вкладів.

Що відомо про Максима Кріппу. За інформацією ЗМІ, Максим Кріппа є надзвичайно закритою людиною, яка не дає жодних коментарів і ніяк не проявляє себе в публічній площині. Водночас Кріппа є важливою людиною для ігрового та кіберспортивного ринків України.

Першим великим бізнесом для підприємця став ігорний — у 2006-му він відкрив у Броварах товариство з обмеженою відповідальністю "Монако Клуб", яке займалося азартними іграми. У 2009 році бізнесмен став власником “Броварського гуртового ринку”.

Займався бізнесмен і політикою. Спочатку був помічником на громадських засадах кількох народних депутатів. У Верховній Раді VI скликання (2007-2012 роки) Кріппа був помічником двох парламентарів від Блоку Юлії Тимошенко — Валерія Бабенко та Руслана Лук’янчука. Втім, Кріппа і сам намагався стати депутатом. Під час місцевих виборів 2015 року він балотувався у Київську міську раду, однак не пройшов.

У 2023 році він став кінцевим бенефіціаром GSC Game World.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про черговий скандал у Верховній Раді України.