Шпигун на велосипеді: СБУ викрила російського агента біля Куп’янська

СБУ затримала агента ГРУ на Харківщині: шпигував за оборонцями Куп’янська

Служба безпеки України затримала російського агента на Харківщині. 23-річний житель Чугуївського району збирав секретну інформацію про українських військових, які захищають Куп’янський напрямок, що зараз знаходиться під активними атаками російських військ.

За інформацією СБУ, молодий чоловік потрапив у поле зору російської розвідки через свої проросійські коментарі у Телеграм-каналах. Це привернуло увагу агентів ГРУ, які дистанційно завербували його для шпигунської діяльності. Він їздив на велосипеді поблизу лінії фронту, фотографував і знімав на відео переміщення українських військових та фіксував розташування їхніх позицій.

Крім цього, агент спостерігав за залізничними ешелонами ЗСУ, які перевозили військових, техніку та боєприпаси на фронт. Ці дані він передавав представникам ГРУ, які використовували їх для планування бойових операцій та артилерійських ударів по позиціях українських військ на Харківщині.

Контррозвідка СБУ вчасно виявила підозрілу діяльність і затримала зрадника. Під час обшуку в його будинку вилучили телефон з доказами шпигунства. Йому вже оголосили підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, зокрема за державну зраду та спробу насильницького повалення конституційного ладу.

На цей момент чоловік перебуває під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

“Наразі зловмисник перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Хмельницькій та Харківській областях за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури”, - йдеться в повідомленні СБУ.