Окупанти скинули авіабомбу ОДАБ-9000 у Вовчанську: чи правда це

Зранку по соцмережах «гуляє» пропагандистське відео

Інформація про нібито застосування російськими окупаційними військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську не відповідає дійсності. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віталій Саранцев, інформує портал "Коментарі".

"Для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160, однак переміщення таких літаків не було зафіксовано. Був використаний боєприпас меншої ваги і потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки" — зазначив Саранцев.

Він додав, що подібні повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію військовослужбовців Сил оборони України, залякування місцевого населення та дестабілізацію регіону.

"Вчергове закликаю представників українських медіа та адміністраторів телеграм-каналів дотримуватись інформаційної гігієни та використовувати перевірені джерела інформації та не поширювати фейкові повідомлення російських пропагандистів, підігруючи ворогу!" - резюмував речник ОТУ "Харків".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

На Запоріжжі чоловік знайшов на своєму полі ФАБ-500 (ВІДЕО)

На Запоріжжі місцевий аграрій знайшов на своєму полі п'ятсоткілограмову фугасну авіаційну бомбу ФАБ-500. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію ДСНС України.

Чоловік одразу викликав саперів ДСНС, які вилучили, транспортували й знищили вибухонебезпечний предмет у спеціально підготовленому місці.

Пам'ятайте, у разі виявлення підозрілого предмета: Не підходьте! Не чіпайте! Телефонуйте 101, 102, 112!