"Харків'яни виступають за референдум щодо приєднання до Росії": що відомо

Гауляйтер ганчев знову поширює фейки про настрої українського міста

Пропагандистські ресурси кремля поширюють нову маячню про "референдум у Харкові" з посиланням на заяву гауляйтера віталія ганчева. Нібито жителі Харківщини мають повну підтримку з боку "адміністрації" щодо референдуму, але підсумкове рішення має бути засноване на політичній волі всіх громадян області. Про нові фейки кремля повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, інформує портал "Коментарі".

У Центрі зазначають, що навіть у 2022 році, коли росіяни контролювали понад 20% Харківської області, окупанти не займалися підготовкою до "голосування" за зразком Херсонської і Запорізької областей. Обмежились заявами ганчева про те, що "референдум не на часі".

Слобожанський контрнаступ Сил оборони України у вересні-жовтня 2022-го і звільнення Харківщини зробили це питання взагалі неактуальним.

Сьогодні ж позиції росіян на Харківщині значно гірші, ніж у 2022-му, а сам ганчев уже понад два роки постійно перебуває у бєлгороді.

"Вкид про "референдум" – це спроба медійно перекрити ефект від успішної операції Сил оборони України поблизу села Липці на півночі області – напередодні бійці спецпідрозділів ГУР МО Kraken, "Артан" та Іноземного легіону спільно з 13-ю бригадою "Хартія" Нацгвардії України зачистили 400 га лісового масиву, знищили і взяли в полон значну кількість живої сили противника", – додають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв:

Чи може "сусід підпрацьовувати в ТЦК": черговий фейк від росіян

На одному з телеграм-каналів було виявлено інформацію, начебто військовослужбовці ТЦК можуть працювати на цивільних роботах, а в ТЦК "підпрацьовувати" у вільний від основної діяльності час. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформацію Полтавського ОТЦК та СП.

Описаний на скріншоті випадок начебто стався за межами Полтавської області, але в ТЦК наголошують, що подібні вигадки не витримують жодної критики та пояснили, чому це неправда.